Stadioanele uitate ale Bucureștilor – Arena Venus

Probabil că ştiţi parcul de la Eroilor, cel dintre fosta casă de cultură a studenţilor „Preoteasa” (acum Silver Church) şi Opera Română, chiar vizavi de clădirea neterminată „Casa Radio”. La intrarea dinspre Eroilor, acolo unde a funcţionat o terasă în anii 90’, o plăcuţă ne informează că urmează să intrăm în parcul Venus. Nu prea arată a parc, ci mai degrabă e un teren viran pe care a crescut vegetaţie în exces. Dacă treci seara pe lângă el te aştepţi să sară de acolo vreo căprioară sau să te atace vreun urs.

De ce Parcul Venus? Pentru că aici a fost între anii 1928 -1953 stadionul celebrei echipe bucureştene din perioada interbelică, Venus Bucureşti. Clubul Venus, fondat în 1915, era clubul elitelor vremii, fiind patronat chiar de Gabriel Marinescu, prefectul Poliţiei Capitalei. Gurile rele spun că echipa era finanţată cu banii adunaţi de la bordelurile din capitală. La Venus a evoluat şi unul din primii jucători străini din campionatul românesc, grecul Kostas Humis.

Generalul Gabriel Marinescu

Arena a fost construită din banii avocatului  Alexandru Elădescu, unul din acţionarii clubului. El a şi-a vândut o pădure pentru a face rost de banii necesari construcţiei. Pe terenul respectiv era Grădina Procopoaiei, un loc de plimbare foarte la modă la începutul secolului XX. A existat la un moment dat şi un proiect pentru construirea unei gări centrale pe acel teren, proiect care a fost abandonat. Așa că în 1928 este construit stadionul Venus.

Hartă din perioada interbelică în care apare terenul sportiv Venus

Stadionul avea o capacitate de 15.000 de locuri și dispunea de o instalaţie de nocturnă adevărată, pe stâlpi (spre deosebire de vecina sa ROMCOMIT), iar gazonul era din iarbă naturală. Fundaţiile pe care stăteau stâlpii nocturnei sunt acolo şi în prezent. Pe lângă terenul de fotbal mai existau terenuri anexe, sală de recuperare cât şi un cabinet medical.

La cutremurul din 1940 unul din stâlpii nocturnei s-a prăbuşit, iar la viscolul din iarna aceluiaşi an, a fost deteriorat acoperişul iar tribuna de lemn a căzut dar a fost reparată ulterior.

Venus avariat de viscolul din 40

Pe Venus s-au jucat 5 finale ale Cupei României, ultima în 1949. Naţionala României a susţinut un singur meci pe arena din splai, la 18 mai 1939, contra Letoniei. După război arena a fost redenumită de comunişti  I.C.A.S. iar mai apoi, odată cu construirea Operei Române, soarta avea să-i fie pecetluită. Demolarea a avut loc în anul 1953. Pe terenul rămas viran a fost construit complexul TCB (Tenis Club Bucureşti) care la rândul lui a fost demolat la sfârşitul anilor 80’.

Locul unde se afla stadionul - bing maps
Una din cele 4 fundații ale nocturnei în prezent - foto: Andrei Crăițoiu - gsp.ro

La acest material am folosit fotografii preluate de pe gsp.ro

4 gânduri despre “Stadioanele uitate ale Bucureștilor – Arena Venus

  1. Pingback: din zbor: o recomandare « simply bucharest: the hungry mole

  2. Pingback: Fotbalul de altă dată: amicalele lui Liverpool cu Venus București și Ripensia Timișoara - Tackle.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s