Biserica Spirea Veche

Unul dintre locurile reprezentative pentru fostul cartier din Dealului Arsenalului a fost Biserica Spirea Veche. Este una dintre cele trei biserici demolate de Ceaușescu pentru a face loc Casei Republicii (celelalte două fiind Biserica Izvorul Tămăduirii și  Biserica Albă-Postăvari)
Plan cadastral din 1974
Biserica Spirea Veche a fost construită în secolul XVIII (înainte de anul 1765, deși unele surse spun că ar fi fost construită încă din anul 1676) de un „doftor” venit din Insula Corfu, pe numele său Spiridon Kristofi. El a ctitorit această biserică pe Dealul Lupeștilor, fost domeniu de vânătoare domnesc în secolele XV – XVII. Pe acest deal se afla o pădure, o rămășiță a Codrilor Vlăsiei, care apare în hărțile vechi drept Codrii Lupeștilor. Cu timpul numele dealului se schimbă, luând numele doctorului Spiridon, devenind Dealul Spirii.
Spirea Veche așa cum arăta înainte de reconstrucția din 1921
Dealul Spirii a început să fie populat de către calicii din Mahalaua Calicilor, care inițial era situată vizavi de Curtea Domnească, pe malul celălalt al Dâmboviței. Cu timpul au fost împinși spre actuala Cale a Rahovei (fostă Podul Calicilor), pentru ca mai apoi să populeze și Dealul Spirii (zona celebrelor străzi Arionoaia, Ecoului, Meteorilor, Minotaurului).
Mahalaua Calicilor - Angerer - 1856

Spirea Veche a fost subordonată inițial Mitropoliei București iar din anul 1776 a fost inchinată mânăstirii Grigoriu de la Muntele Athos. Biserica a dat numele cartierului Dealul Spirii care era împărțit în două zone: Spirea Veche și Spirea Nouă. Fiind în vecinătatea Arsenalului Armatei și a cazărmilor Alexandria, Cuza dar și a Școlii de Infanterie, era locul unde soldații depuneau jurământul militar.

Hartă 1938

Biserica avea să fie reconstruită în anul 1921 după planurile arhitectului Ioan D. Trajanescu (1875 – 1964), un militant al stilului arhitectural neoromânesc.  Printre alte edificii proiectate de Trajanescu amintesc aici: Palatul Ligii Culturale din strada Izvor – actualul Teatru Bulandra, Biserica Madona Dudu din Craiova,  Crematoriul Cenușa din București, Catedrala mitropolitană ortodoxă din Timişoara, Biserica Cărămidarii de Jos din București.

Biserica după 1921

Noua biserică era mult mai mare decât cea inițială și a fost printre primele edificii la construcția cărora s-a folosit betonul armat. Conform www.arhitextdesign.ro :

Arhitectul bisericii Sf. Spiridon – ,,Spirea Veche”, profesorul Ioan D. Trajanescu, a conceput un plan basilical în cruce greacă înscrisă delimitat de stâlpi puternici din beton armat, cu secţiunea de cca. 1 metru; absidele laterale erau de plan rectangular.  Alţi stâlpi din beton armat descriau planul masivului turn-clopotniţă cu foişor, aflat în capătul vestic al bisericii. Între toţi aceşti stâlpi erau mari panouri din cărămidă masivă, întreaga structura fiind acoperita la exterior cu cărămidă aparentă smăltuită. Acoperişul turlelor era din ţiglă smălţuită.

Cum urcai pe Str. Uranus dinspre Izvor, înainte să faci dreapta pe 13 Septembrie, la numărul 27 era Biserca Spirea Veche. Era chiar la capătul dinspre Uranus al Străzii Cazărmii vizavi de un loc mai puțin ortodox, celebra cârciumă  „Motanul Negru” Bunica mea, dar și locuitorii zonei, îi spuneau Biserica Niță Stere, Niță Stere fiind numele popular al intersecției Uranus cu 13 Septembrie pentru că birtul „Motanul Negru” a aparținut la la începutul secolului lui Niță Sterie.

Intersecția Niță Stere (biserica și restaurantul se aflau pe partea dreaptă, vizavi de alimentară) - sursă foto: Dan Vartanian

O biserica care seamănă cu Spirea Veche este biserica din Regie – Belvedere, ele fiind și construite relativ în aceeași perioadă.

Biserica Belvedere

Spirea Veche are o soră mai tânără dar și mai modestă, care mai există în Str. Puișor – Biserica Spirea Nouă – construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Casa parohială acestei biserici a fost construită la 1911 din banii „defunctului Niță Sterie” așa cum reiese din plăcuța existentă pe peretele ei.

Din păcate, după prostul obicei românesc, Spirea Nouă a fost recent renovată și „dotată” cu termopane, căpătând un aspect kitschos.

Biserica Spirea Nouă

Istoria bisericii clădite de doftorul Spiridon în Dealul Lupeștilor se termină brusc pe 27 aprilie 1984. Fiind situată pe amplasamentul Casei Poporului nu avea cum să scape de demolare.

Una dintre ultimele poze ale bisericii - 1984 - deja se demolase în jurul ei
Vedere dinspre strada Cazărmii înainte de demolare - foto Dan Vartanian

Demolarea a fost făcută prin dinamitare neputând fi dărâmată cu excavatoarele fiind o construcție extrem de solidă.  Doar câteva vitralii, strănile şi icoana de hram a Sfântul Spiridon au putut fi salvate ele fiind duse la Biserica Lucaci din Capitală.

Ruina bisericii
Localizarea aproximativă a bisericii Spirea Veche pe bing maps

La acest articol am folosit informații preluate de pe www.patriarh.ro și din cartea lui Adrian Majuru – „Bucureștii Mahalalelor” apărută la Editura Compania.

4 gânduri despre “Biserica Spirea Veche

 1. constantin

  Buna ziua,

  Impresionati fiind de activitatea dumneavoastra, echipa editoriala a portalului cultural online http://www.bucurestiivechisinoi.ro, doreste sa va propuna o colaborare fructuoasa, prin promovarea articolelor dumneavoastra in cadrul site-ului nostru.

  Daca va doriti si dumneavoastra o colaborare in acest sens sau daca aveti alte propuneri de colaborare, nu ezitati sa ne contactati.

  Multumesc,

 2. Pingback: Biserica Izvor « Baciu dixit

 3. Pingback: Biserica Albă – Postăvari « Baciu dixit

 4. Nea Vasile

  Baciule, intervin si eu un pic tardiv, acum am ajuns la site, dar fiind un cunoscator al locurilor, copil fiind în vremea celui din urma razboi, am, cu toata varsta „proaspete” amintiri despre locurile respective.
  Nita Stere a fost poate si proprietarul localului „Motanul Negru”, se obisnuia la vremea respectiva ca un înreprinzator sa detina mai multe pravalii în zona, principala lui îndeletnicire a fost aceea de bacan.
  Bacaniile, în perioada interbelica, erau institutile faorte rentabile, cautate de toata lumea, bogat sau sarac, astfel încat numitul Stere, care avea bacania în coltul opus al intersectiei, si care a fost unul din ctitorii bisericii Spirea Veche, a fost cel care a dat numele locului.
  Copil fiind, imediat dupa razboi, mama ne spunea „du-te la Nita Stere” cand avea nevoie nu numai de chestii de bacanie (acum era acolo o Alimentara) ci si de farmacie sau cofetarie care erau in aceiasi cladire.
  Dupa nationalizare „Motanul Negru” s-a numit Bufetul „Rarau”, denumirea veche a recapatat-o odata cu „mandatarizarea” carciumilor.
  Ai nevoie de alte amanunte despre cartierul respectiv, cu placere – flotthaus@arcor.de

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s