Despre eroi și morminte

Deși sunt bucureștean get-beget, nu călcasem până mai ieri în cimitirul Bellu, acest Pere Lachaise al orașului.  Cimitirul a intrat de anul acesta, pe bună dreptate, în circuitul muzeistic al Bucureștiului.

Cimitirul a apărut în urma legii din 1852 prin care se hotăra mutarea cimitirelor în afara orașului. Terenul pe care avea să se construiască cimitirul, fusese donat de Barbu Bellu în anul 1850. Primul concesionar al cimitirului este C.A. Rosetti, iar cimitirul începe să funcționeze din anul 1859.

În cei mai bine de 150 de ani de funcționare, aici și-au găsit locul de odihnă familii de boieri, bancheri, scriitori, artiști, generali, academicieni, cimitirul devenind astefel un adevarat panteon național.

Este un adevărat muzeu de artă funerară. Aici găsim lucrări ale sculptorilor Romanelli, Medrea, F Stork, Paciurea cât și lucrări arhitectonice ale lui Ion Mincu. Cu toate acestea, în bunul spirit românesc, îmbogățiții timpurilor noastre, au reușit să-și cumpere locuri de veci în acest cimitir, astfel apărând numeroase cavouri kitsch sau diverse inscripții la citirea cărora nu știi dacă să plângi sau să râzi.

M-am interesat și cam cât costă să-ți petreci eternitatea într-o companie selectă. Dacă ai înclinație artistică și vrei pe Aleea Scriitorilor, trebuie să scoți din buzunar 30.000 euro. Dacă ți-ai fi dorit să cunoști familia Marghiloman, nimic mai simplu. Dai 22.000 de euro pentru trei locuri sau 43.000 pentru 6, în cavoul familiei Marghiloman, operă a baronului Desclers din Paris. Un loc în Bellu Catolic, în apropierea Seniorului Coposu și a Cardinalului Iuliu Hossu, te costă numai 5.000 de euro. În Pere Lachaise te-ar costa varianta cea mai ieftină: 331 euro/mp, minim pe 10 ani, iar dacă vrei pentru vecie, 5256.5 euro/mp (prețurile sunt din 2010). Singura problemă aici, e că nu poți fi îngropat în cimitirele pariziene ca cetățean străin, decât dacă ai trăit sau ai murit în Franța.

Site oficial

Cavoul familiei Oteteleșanu, cei care au avut celebra grădină din perioada interbelică de pe actualul loc al Palatului Telefoanelor.

Statuia genialului Giorgică Iliescu – 1898 – operă a sculptorului Constantin Bălcescu

Cei 4 apostoli de la cavoul Gheorghieff realizați de Frederic Storck. Cavoul este opera lui Ion Mincu.

Mormântul lui Gheorghe Crețeanu, fost ministru al culturii. A rămas cunoscut prin „Cântecul străinătății” cu versurile „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea”

Aurel Vlaicu

Mormântul fraților Poroianu sculptat de Romanelli. Legenda spune că cei doi au fost soț și soție dar au aflat că sunt frați. E însă numai o legendă.

Celebrul monument al Iuliei Hașdeu.

Alte lucrări de artă funerară

Diverse personlități

Râsu-plânsu’

5 gânduri despre “Despre eroi și morminte

  1. Pingback: Crematoriul « simply bucharest: the hungry mole

  2. Pingback: Cinci site-uri despre Bucuresti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s