Ce se mai pregătește în zona Favorit?

În niciun caz reabilitarea cinematografului așa cum ar părea normal, ci prin bunăvoința PF Daniel și a Patriarhiei Române, o nouă biserică!

Am găsit deunăzi la afișierul unui bloc, următoarea notă prin care se aduce la cunoștiința enoriașilor din Drumul Taberei, că li se mai pregătește încă un lăcaș de cult în cartier, de data asta în zona Favorit. Biserica va avea hramul lui Ștefan cel Mare (mai nou și sfânt).  Trecând peste faptul că hotărârea a fost luată în decembrie, 2009, adică în plină perioadă de criză financiară, îmi pun întrebarea dacă chiar este necesară existența unei biserici în zona respectivă. Și răspunsul este categoric NU!

Iată zona probabilă în care se va construi noua biserica (via bing maps).

Și o hartă cu bisericile care există deja în apropiere. Vedem că sunt 7 lăcașe de cult (6 ortodoxe și unul romano-catolic) pe o suprafață relativ mică. Din punctul ăsta de vederea nu cred că se justifică construcția unei noi biserici.

1 – Viitoarea Biserică
2-  Bisericuța de la Orizont
3-  Sf. Mina (vizavi de AFI)
4-  Biserica Răzoare
5 – Biserica Romano-Catolică
6-  Sf. Paraschieva
7-  Sf. Constantin și Elena
8-  Biserica Sf. Mihail și Gavril

Ce (nu) mai avem în zonă?  Cinematograful, Favorit, care stă în paragină de vreo 20 de ani și pe care se chinuie să-l reabiliteze și să-l transforme în centru cultural, un grup de locuitori ai zonei reuniți în Inițiativa Favorit.

Spital. Nu există niciun spital în Drumul Taberei. În ultima campanie electorală, Elena Udrea a promis că va face un spital în cartier, lucru care bineînțeles că nu s-a concretizat. Minciunile electorale ale politicienilor, de mult nu mai miră pe nimeni.

Creșe și grădinițe. În zona în care avem cele 7 biserici nu există decât o grădiniță de stat, cea de la Drumul Taberei 34. 

Biblioteci de cartier. Unii or să se uite ciudat, dar da, ele au existat la parterul blocurilor. Acum sunt transformate în cârciumi sau agenții de pariuri.

Ar mai fi și altele… Știu că nu e treaba bisericii să se ocupe de toate astea, dar mai bine ar folosi cu banii ăia la construcția unui spital, cămin de bătrâni, azil pentru persoane fără adăpost. La creșe și grădinițe parcă nu prea m-aș încurca cu BOR-ul care știm că are destule derapaje de îndoctrinare religioasă în sistemul public de învățământ.

Un gând despre “Ce se mai pregătește în zona Favorit?

 1. Cristina G

  Cu tot respectul…acum am văzut articolul dvs. și am unele observații.

  De acord cu toată lista de investiții necesare unui cartier: spital, învățământ, biblioteci, cinematograf, scuaruri amenajate pentru copii și nu: cârciumi, chioșcuri, maidane.

  Cat despre biserica la care va referiți, amplasamentul ei nu este la Favorit, ci în zona Dr taberei 34, lângă parcarea de acolo. Justificarea realizării ei tine și de numărul de credincioși ortodocși din zona – caci toți sunt, dar nu toți merg la biserica duminica, dar vor sa aibă cine și unde le boteza copii și înmormânta părintii, sau sa-i cunune, etc. Iar aceasta biserica care momentan este într-un cort provizoriu este plina duminica de duminica cu cca. 400-500 de oameni, care sunt sigură că toți își doresc un lăcaș de zid, nu un cort. Aceasta o puteți verifica dând o tură pe acolo duminica. Iar despre biserici, nu numărul contează, pe de o parte, dar nu este ca la stadion, adică sa avem 2-3 pe cartier, și acelea mari. Părerea mea, și istoria și tradiția asta ne arată, situația tipică este cea din centru, cu biserici nu foarte mari, dar suficient de dese, cam ca și grădinițele din vechile sistematizări de cartier (repet, lucru justificat de numărul de locuitori, putem face rapid un calcul) pentru ca e preferabil sa ai 10 biserici a cate 300 oameni decât 3 a cate 1000. Sunt multe de discutat în privința asta, cu argumente istorice și sociologice, ca sa nu mai zic teologice, dar și practice.

  Sunt foarte multe lucruri de făcut în general în țara asta, și chiar plecând de la banalul nostru bloc- la dvs. se mai curăță zăpada din fața blocului sau se mai îngrijește gradina comună, sau se fac alte mici amenajări pe cont propriu în mica comunitate a blocului – nu de către primărie? Dacă da, sa-mi spuneți și mie cum reușiți E un prim pas care dacă s-ar face peste tot, Bucureștiul s-ar schimba cu 40 ani înainte.

  CG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s