Stadionul ANEF (Republicii) – update

Cercetând recent arhiva Pragher, am dat peste un set de 27 de poze intitulat „Tag des rumänischen Sports” (Ziua sportului românesc). Cadrele sunt nedatate, dar cel mai probabil sunt făcute în anul 1943.  Pragher ne-a lăsat prin fotografiile acestea, împreună cu cele făcute în 1939, cea mai importantă mărturie despre cum arăta stadionul ANEF în perioada de dinaintea venirii la putere a orânduirii socialiste.

În slide-show-ul de mai jos puteți vedea toate cele 27 de fotografii.

Această prezentare necesită JavaScript.

În planurile mai largi putem vedea și clădirile emblematice din jurul stadionului.

În acest detaliu putem vedea una dintre clădirile din campusul Facultății de Medicină Veterinară. Clădirea din strada Izvor este ridicată în anul 1887 după planurile profesorului inginer-arhitect Nicolae Cerkez (cel care a mai proiectat Școala superioară de arte și meserii din strada Polizu). Clădirea a supraviețuit până în zilele noastre. Din păcate frumoasa fațadă a clădirii nu mai poate fi admirată deoarece a fost mascată de 3 clădri de birouri. În partea dreaptă se zărește o turlă a bisericii Sf. Elefterie.

În cadrul de mai sus vedem turla bisericii Izvor (Izvorul Tămăduirii)  de pe strada Puțul cu Apă Rece nr. 74. Biserica a fost demolată în anul 1984. voi reveni cu un material despre această biserică  pentru că am mai obținut niște informații interesante de la Cristi, un cititor al acestui blog.

În acest cadru vedem celebra fabrică de pâine Otto Gagel din strada Puțul cu Apă Rece 35, un extraordinar monument de arhitectură industrială. În anii puterii populare fabrica avea să se numească „Steagul Roșu”. A fost și ea demolată în 1984.

sursă foto: http://vickvickdrag.multiply.com/

Clădirea fostei fabrici de bere Oppler din strada Izvor, apare și ea în câteva imagini. Oppler (alături de Luther și Bragadiru) a fost una dintre cele trei mari firme de bere din București. Pe locul fabricii avea să se construiască ștrandul Bragadiru. Sper să nu mă înșel cu identificarea acestei locații.

În fine, două prim planuri cu Școală de Infanterie nr. 1 (care avea să devină Muzeul Militar) și Cazarma Cuza. Din păcate ele nu se văd foarte bine din cauza faptului că Pragher a fotografiat din tribuna oficială a stadionului și n-avea unghiul necesar să surprindă mai bine clădirile.

Întreprinderea chimică de pe strada Izvor. Era aproape lipită de stadion. După război se va numi Întreprinderea Chimică Victoria. Azi dispărută.

 

4 gânduri despre “Stadionul ANEF (Republicii) – update

 1. Dan Ghelase

  Intreprinderea Chimica Victoria a fost demolata acolo si reconstruita in Militari, la iesirea din Bucuresti, langa postul de control…Azi iar desfiintata…!

 2. Pingback: Amintiri cu stadionul Republicii « simply bucharest: the hungry mole

 3. Ionut M.

  In 3 imagini este stadionul Rapid ( de exemplu in imaginea cu atletul care sare la groapa cu nisip ), nu stadionul Republicii, asta daca ne uitam cu atentie la tribune .

 4. Vali Simion

  Stadionul Republicii , ICF-ul , Muzeul Militar Central , Tipografia Armatei , acestia nu se uita niciodata si binenteles O minunata Biserica dela intersectia 13 Septembrie cu Uranus .A
  cestia au facut parte din copilaria mea in acest minunat cartier .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s