Stadioanele uitate ale Bucureștilor – Arena Unirea

Cartierul Obor a dat una din cele mai bune echipe din perioada interbelică, Unirea Tricolor. Echipa a luat ființă în iunie 1926 prin fuziunea celor două cluburi ale cartierului – Unirea (club fondat în 1924) și Tricolor (1916).

Sigla Unirii Tricolor

Clubul nou format va păstra arena din Obor a clubului Unirea. Stadionul a fost construit în anul 1924 și se afla chiar vizavi de gara Obor. Am marcat pe imaginea preluată de pe bing maps poziția stadionului.

Constantin Anghelache, un fost jucător al Unirii din acea perioadă, spunea într-un interviu:

„Acea parte din viaţa mea e acum îngropată în zona Gării de Est, lângă Obor, unde era micul nostru stadion de 4.000 de locuri. Zac acolo nişte blocuri comuniste, câte unul ridicat pe linia de centru şi a careurilor.”

Stadionul a fost inaugurat în octombrie 1924, la meciul inaugural asistând 3000 de spectatori.

Gazeta Sporturilor 1924

În primăvara lui 1934 stadionul Unirea Tricolor intră într-un plin proces de modernizare care a costat clubul 3 milioane de lei. Capacitatea stadionului este mărită la 4000 de locuri. Pe locul tribunei vechi de lemn, se va construi o nouă tribună de 2000 de locuri din beton armat. Noua tribună avea lojii speciale pentru presă cu pupitre comode, iar sub ea s-au amenajat vestiarele, un restaurant și un mic hotel.

Clubul din Obor a fost considerat clubul Mişcării Legionare, deoarece la nivelul conducerii, al unora din jucători și al suporterilor, existau simpatii pentru Garda de Fier, dar și pentru că legionarii i-au făcut reclamă în 1940, cu toate că se ştie că ei erau mai mult adepţii atletismului decât ai fotbalului. Printre preşedinţii clubului au fost Nae Ionescu şi avocatul Vică Negulescu, cunoscut fruntaş legionar. Singurul titlu de campioană al Oborenilor, a fost câştigat în timpul guvernării legionare, la sfârşitul sezonului 40/41.

1939 - Unirea învinge pe Ripensia

După război Unirea Tricolor intră în declin în primul rând din cauza dificultăţilor financiare. În 1947 clubul este preluat de Ministerul de Interne, schimbându-şi numele în Unirea Tricolor MAI, pentru ca mai apoi să se transforme în Dinamo II. Stadionul, care altădată era mândria Oborului, intră în paragină, pentru ca mai apoi, undeva prin anii 50’, să fie demolat, iar pe locul unde altădată se jucau match-urile care făceau să răsune Oborul, s-au construit cele trei blocuri din faţa Gării de Est.

Comunicatul prin care se anunță desființarea cluburilor Unirea Tricolor și Ciocanul București
1932 - interesantă cronică a meciului cu AMEFA de pe stadionul Unirea

Singurele lucruri care mai amintesc de faima de altădată a Unirii Tricolor, sunt parcul Titus Ozon, numit astfel în memoria celui mai bun jucător pe care l-a dat Oborului și şcoala Ferdinand, care aşa cum se vede în pozele de epocă, părea nedespărţită de stadionul Unirea.

Stadionul Unirea - în spate Școala Ferdinand

La acest articol am folosit imagini preluate de pe forumul sport365.ro

15 gânduri despre “Stadioanele uitate ale Bucureștilor – Arena Unirea

 1. Freesys

  Daca nu ma insel Unirea tricolor s-a transformat in Dinamo 2 la scurt timp in Dinamo Obor iar in final in Victoria Bucuresti !

 2. Să nu exagerăm. Victoria a fost un club fără tradiție, creat absolut artificial. Nu se poate spune același lucru despre UT.
  Traseul Unirii după 47 a fost următorul: Unirea Tricolor MAI – Dinamo II București – Dinamo Brașov – ajunge la Cluj unde se desființează iar jucătorii sunt trimiși să joace la Dinamo Bacău – FCM Bacău

 3. Iar la voi în Ploieşti am făcut armata :) Pe Torcători, la 01948 – transmisiuni. V-am apărat Casa Albă la revoluţie

 4. vlad

  MARI Felicitari pt blog, iti impartasesc pasiunea pt stadioane. apoi, e primul loc unde vad poza din gazeta 1924 cu arena unirii tricolor… intamplarea face sa tin cu urmasii lor si sa fi crescut pe caminului, locul fostului stadion. mai mult, batranii chiar povesteau ca pe unde ne jucam noi a fost un stadion. iar prin 95 am avut onoarea (si nu mi-am dat seama de ea pe atunci) sa-l cunosc pe titus ozon, s-a stins la scurt timp, intr-una din casele din spatele blocului lung, de 4 etaje, de langa cele turn.

 5. Baciu

  @Vlad: Mulțumesc frumos. Într-adevăr stadioanele vechi dar și perioada romantică a fotbalului românesc au un farmec deosebit. N-am făcut altceva deât să pun cap la cap informațiile pe care le-am găsit (cam puține ce-i drept) pentru a aduce la lumină o mică parte din istoria fotbalului bucureștean dar și din istoria orașului.

 6. adriano

  foarte tare initiativa…ma bucur ca nu sunt singurul caruia vechile stadioane si implicit perioada romantica a fotbalului nostru ii starnesc curiozitatea …bv inca odata …

 7. spuneti multe adevaruri in articolul dvs.O afirma un fost comentator sportiv de radio care inca locuieste in acest cartier.Tel meu:0727853944 I.Ghitulescu

 8. Alwn

  as adauga ca pe finalul anilor ’30 arena Unirea Tricolor gazduia chiar si 10.000 de spectatori la meciurile cele mai importante. La inceputul editiei 1939/1940 capacitatea era estimata chiar la 15.000 de locuri, dupa instalarea unor tribune metalice. Exista chiar un proiect de construire a unui nou stadion, alaturi, pe locul strandului. Nu stiu exact care a fost situatia postbelica si in ce an a fost demolata arena. Cred ca a mai fost folosita cativa ani de echipe de esalon inferior.

 9. Pingback: Titus Ozon. Ăsta cine mai e? « simply bucharest: the hungry mole

 10. liviut

  S-au spus multe adevaruri dar si ineptii fara numar.Nu a fost chiar asa! Cand faci asemanare intre Unirea Tricolor si Victoria, chiar nu mai e nimic de spus!

 11. Ion Ghitulescu

  . .dl Ba iu a spus multe adevaruri lo uiesc de 82 de ani pe strada unde a fost stadionul:Amiral Murgescu…..am copilarit cu Ozon era mai mare decat mine..locuia pe o strada alaturata:Spatar Milescu……la mijlocul strazii Murgescu e si acum un squar pe care noi copii jucam fotbal…. venea si Titus care ne inoda picioarele in dribling….unul din jucatorii Unirii avea la tribuna 1 spre strada un mic magazin cu legume si fructe ..il chema Boteanu mijlocas ca si Anghelache prof.de sport acuzat de legionarism…a ajuns la Bacau antrenor de copii decedat acum 2 ani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s